Nieuws


 

D&D Isoltechnics bekroond voor personeelsbeleid:
respect voor het werk en voor elkaar

RUIM HONDERD NON-PROFITORGANISATIES, DIE AL MEER DAN 25 JAAR MENSEN BEGELEIDEN MET EEN AFSTAND TOT DE ARBEIDSMARKT, BUNDELEN HUN KRACHTEN ALS ‘DE WERKPLEKARCHITECTEN’. ZE SPELEN DAARMEE IN OP DE AMBITIE VAN DE VLAAMSE REGERING OM 156.000 WERKZOEKENDEN TEGEN 2020 TERUG AAN DE SLAG KRIJGEN.

D&D Isoltechnics uit Sint-Pieters-Leeuw ontving de HR-prijs voor duurzaam personeelsbeleid van Voka Halle-Vilvoorde. Het bedrijf wordt onderscheiden voor zijn inspanningen om laaggeschoolden en allochtonen te integreren.

D&D Isoltechnics nv uit Sint-Pieters-Leeuw levert en plaatst isolatie rond luchtkanalen en leidingen. Dat gebeurt op grote werven zoals ziekenhuizen, rusthuizen, scholen en andere grote publieke gebouwen overal in België. Het bedrijf werd opgericht in Laken in 1964 en heette toen Degraeve. Bijna tien jaar geleden nam Yves Desmet het bedrijf over. De initialen van de oprichter en de nieuwe eigenaar prijken samen in de bedrijfsnaam D&D Isoltechnics.

Momenteel werkt D&D Isoltechnics met vijfendertig personeelsleden, van wie 30 arbeiders. De meesten zijn van allochtone afkomst; er werken vijftien verschillende nationaliteiten. Dat is geen bewuste keuze geweest, vertelt zaakvoerder Yves Desmet. "Het is gewoon heel moeilijk om arbeiders te vinden die isolatie willen leggen. Het is vuil werk en isolatiemateriaal jeukt." Op zijn personeelsadvertenties bij de VDAB kwam nauwelijks respons. "Via via heb ik dan een arbeider van Marokkaanse afkomst aangeworven. Dat is heel goed meegevallen – acht jaar later werkt hij nog steeds voor ons." Desmet kwam ook in contact met Don Bosco in Woluwe, waar twee minderjarige asielzoekers les volgden. Ook zij konden bij D&D Isoltechnics aan de slag. Sindsdien komen de meeste nieuwe personeelsleden uit interne aanbevelingen. Daardoor is er veel sociale controle, zegt Yves Desmet. "Het zijn allemaal familieleden, buren of kennissen. Ze kennen elkaar en iedereen zet hier elke dag zijn beste beentje voor."

Attitude

Isoleerder is geen erkend beroep in de bouwsector; er bestaat geen opleiding voor. Dat vindt Desmet op zich een voordeel. "Wij rekruteren niet op diploma, maar op attitude. Wat ze moeten kunnen, leren ze wel in het bedrijf." D&D Isoltechnics gebruikt daarvoor IBO-contracten (individuele beroepsopleiding). Met zo'n contract kan de werkgever nieuwe werknemers in het bedrijf opleiden zonder een loon te betalen, alleen een productiviteitspremie.

Daarnaast zette D&D Isoltechnics samen met het Regionaal Economisch Sociaal Overlegcomité (RESOC) een diversiteitsplan op om allochtone werknemers te integreren. Zo kunnen werknemers er Nederlandse les volgen. Dat is in de eerste plaats nuttig voor het werk. "Het is een wereld van verschil als een allochtone werknemer op een werf in Oost- of West-Vlaanderen een paar woorden Nederlands kent", zegt Desmet. "Maar ook voor hen persoonlijk is het belangrijk. Vaak zitten hun kinderen op Nederlandstalige scholen, en door zelf Nederlands te leren, tonen ze aan hun kinderen dat ze mee zijn.

Het bedrijf werkt ook aan een manier om de onthaalbrochure voor nieuwe werknemers vorm te geven met grafieken in plaats van tekst. "We zijn gevestigd in Vlaams-Brabant, en dus moeten onze contracten en het arbeidsreglement in het Nederlands opgesteld zijn, wat vaak niet hun moedertaal is. Bovendien zijn de meeste van onze arbeiders laaggeschoold en laaggeletterd. Je kunt het je moeilijk voorstellen, maar het is zo: ze zijn in België geboren en hebben hier school gelopen, maar kunnen amper lezen en schrijven."

Respect

Yves Desmet noemt respect een van de belangrijkste waarden voor zijn personeelsbeleid. Enerzijds is dat het respect van de arbeider voor zijn eigen werk. "Ze vinden hier een fierheid die ze in vorige jobs niet kenden. Iedereen heeft een camera waarmee ze hun werk kunnen fotograferen. Elke ochtend tonen ze dat aan mij en aan hun collega's. Dat zorgt voor een erg positieve sfeer."

Er is ook wederzijds respect tussen Desmet en zijn werknemers. "Ik heb zelf lang meegewerkt. Ze weten dus dat hun baas ook isolatie kan plaatsen. Dat geeft me geloofwaardigheid." Andersom respecteert Desmet bijvoorbeeld vragen om vakantiedagen. "Sommige van hen hebben te maken met problemen zoals loonbeslag of administratieve procedures waardoor ze soms een halve dag op het gemeentehuis moeten zijn. De moslims hebben dan weer hun eigen feestdagen. Ik maak daar allemaal geen probleem van, want de flexibiliteit komt van twee kanten."

Vaak volstaat het al om als werknemer correct te zijn, zegt Desmet. "Sommigen hebben een voorgeschiedenis van uitbuiting meegemaakt. Er werkt hier een Bulgaar die door zijn vorige werkgever zwaar is opgelicht, maandenlang niet betaald en zo. Hij kwam mij bedanken omdat ik hem op tijd had uitbetaald. Als je ervoor zorgt dat ze met alles in orde zijn, is dat voor velen al de hemel op aarde."

Vooroordelen

Allochtone arbeiders kijken aan tegen een berg van vooroordelen, zegt Desmet. "Als er op een werf een baksteen van een stelling valt, is het de schuld van de allochtoon, ook al stond die twintig meter verder. Toen er op een werf in Antwerpen materiaal van een aannemer verdween, werd meteen een van onze arbeiders beschuldigd.

Uiteindelijk bleek dat iemand van zijn eigen personeel dat had gestolen, om in het zwart bij particulieren te gaan werken. Ik moet mijn mensen bewonderen dat ze daar niet kwaad over worden. De meesten hebben geleerd dat soort alledaags racisme te ondergaan en er niet op te reageren."

De bekroning met de HR-prijs van Voka Halle-Vilvoorde kwam voor Yves Desmet als een verrassing. "Ik ben burgerlijk ingenieur van opleiding, en men zegt vaak dat wij niet de soft skills hebben die nodig zijn voor personeelsbeleid. Ik heb nooit iets gedaan voor die prijs, maar de erkenning dat we goed bezig zijn doet deugd. Ook RESOC noemt ons bedrijf een voorbeeld omdat we zoveel allochtonen tewerkstellen. Maar dat was dus eigenlijk nooit het plan."

(wv) – Foto: Voka Lokaal Actief Netwerk Zennevallei

Artikel uit Jobat.be