Nieuws


 

INNOVATIEF ISOLEREN

Omdat leidingisolatie plaatsen en leveren in de komende jaren te weinig toegevoegde waarde zal bieden, zet D&D Isoltechnics al enkele jaren in op innovatieve en duurzame systeemoplossingen. “Zonder innovaties bestaan we in vijf jaar niet meer”, zegt gedelegeerd bestuurder Yves Desmet. WOUTER TEMMERMAN

D&D Isoltechnics levert en plaatst leiding- en kanaalisolatie, als onderaannemer van professionele installateurs. Na een fikse groeischeut vijf jaar geleden, groeide de omzet jaar na jaar met een tiende, tot 3 miljoen euro in 2013. Toch ontwaart Desmet donkere wolken aan de horizon. “Met dienstverlening alleen kunnen we ons moeilijk onderscheiden”, zegt Yves Desmet. “Iedereen kan en mag klassieke isolatieschalen aan leidingen aanbrengen.” Bovendien leidt het werk als onderaannemer vaak tot discussies over de uitvoering van de werken. Daarom heeft het bedrijf gekozen voor een strategische heroriëntering van diensten naar producten. D&D Isoltechnics zet in op vier innovaties. Samen met de KU Leuven ontwikkelde het een microprocessor die permanent speurt naar condens op koelleidingen, zonder dat daarvoor de isolatie moet worden opengesneden.

Een tweede gepatenteerde innovatie is een systeem van geprefabriceerde isolatieplaten die bedekt zijn met sierpleister. “Professionele pleisteraars kunnen maar 150 dagen per jaar sierpleister aanbrengen. Met dit systeem kunnen zij ook bij minder goed weer werken”, legt Yves Desmet uit. Drie jaar is aan de ontwikkeling gewerkt. Intussen zijn de eerste woningen met deze gevelisolatie opgeleverd. De derde innovatie is een doos in hard materiaal waarmee pompen en afsluiters in leidingsystemen worden geïsoleerd.

“MET DIENSTVERLENING ALLEEN KUNNEN WE ONS MOEILIJK ONDERSCHEIDEN”

Die elementen zijn nu vaak niet geïsoleerd en veroorzaken daardoor warmteverlies. Tot slot werkt D&D aan een duurzaam alternatief voor de klassieke leidingisolatie in minerale wol. “Er zijn gegronde twijfels over de schadelijkheid van bijvoorbeeld rotswol. Bovendien zijn het transport en de opslag van holle minerale schalen weinig duurzaam. We vervoeren veel lucht.” Het alternatief is een systeem met ter plekke versnijdbare matten in ecologisch materiaal. D&D Isoltechnics wil midden 2015 starten met de productie van prototypes. De onderneming hengelt voor die investering van meer dan een half miljoen ook naar subsidies. Die elkaar snel opvolgende innovaties zetten een stevige rem op de winstgevendheid. “Maar dat is geen punt van discussie”, zegt Yves Desmet. “We zoeken producten waarmee we ons onderscheiden van prijsspelers. Het is dat of verdwijnen.”

6 november 2014 www.TRENDS.BE